serieel beeld periode 2

opdracht:
Aan de hand van een willekeurig gekozen ansichtkaart een verhaal en film ontwerpen


Ik kreeg een ansichtkaart met daarop een aantal vissersboten. Daar ben ik associaties bij gaan zoeken.








De ansichtkaart rook naar oude boeken en dat deed me denken aan een antiek interieur met een muffe geur. We kregen de opdracht een maquette van een mogelijke set voor onze film te bouwen. Ik ben deze in een antieke sfeer gaan maken. Als het ware het interieur van een oude schipper die zijn leven meer op zee heeft doorgebracht dan aan land.




Vervolgens ben ik een verhaal gaan bedenken rondom de set die ik heb gebouwd. Het verhaal zou gaan over een oude schipper die zijn leven opschrijft in een dagboek en terug gaat naar zijn jonge jaren. Hierbij wilde ik gebruik gaan maken van film, animatie en schaduwen die de personages verbeelden. Dit was allemaal erg complex en al snel ben ik het script gaan vereenvoudigen.







Het script zou gaan over een oude schipper die in zijn antieke kamer zijn laatste handelingen uitvoert voordat hij sterft. Nog even gaat hij terug naar het verleden en haalt hij herinneringen op maar de film zal zich afspelen op een locatie.


De werkelijke set waar de film zich afspeelt











Het eindresultaat


 

3 dimensionaal beeld periode 2

Opdracht:
Creëer een alter ego voor jezelf als kunstenaar/vormgever, en creëer vervolgens werk voor een expositie, gemaakt door je alter ego.

Na een onderzoeken wat mijn alter ego nou werkelijk zou zijn heb ik gekozen voor een romantische kunstenaar. Omdat deze verlangt naar vrijheid en wil ontsnappen aan de ellende en beklemmingen van de hedendaagse wereld. Het lijkt me ook heerlijk om even helemaal zorgeloos te zijn en daarom ben ik gaan zoeken naar plaatsen in mijn leven waar ik volledig zorgeloos ben. Dit is in Granville, een stadje in Normandië waar ik een deel van mijn leven heb doorgebracht. Ik heb voorwerpen verzameld die ik associeer met rust en Granville. Dit zijn een zeilbootje en ansichtkaarten van de zee. 


onderzoek naar alterego




















De combinatie van het zeilbootje en de ansichtkaarten van de zee hebben me geïnspireerd tot het gebruiken van doeken als materiaal voor mijn tentoonstelling. Dit omdat een doek net als de zeil van een boot en de zee uiteindelijk wappert en plooit zoals het wil en beïnvloed wordt door anderen.





materiaalexperiment





Ook bij 3D heb ik me te snel vastgehouden aan een ontwerp Ik bleef doorgaan met de doeken op die wijze bewerken dat ik niet meer heb onderzocht wat er zou gebeuren als ik de doeken bijvoorbeeld liet hangen in de ruimte en dan de kijker erdoorheen zou laten lopen in plaats van  hem te laten kijken naar 3  doeken tegen de muur met een projectie erop.

Eindpresentatie. 
3 doeken bewerkt met lijm in een toevallige vorm (zoals de zee en de wind zich toevallig bewegen) met daarop een projectie van veranderende kleuren en geluid van wind en de zee.





beeld&concept periode 2







Opdracht:

Net witte olifanten, die heuvels:                  Ernest Hemingway                                                         
Een stokoude heer met enorme vleugels    Gabriel Garcia Márques
De jager Gracchus :                                       Franz Kafka    
       

In de komende drie weken worden deze verhalen onder handen genomen: één
verhaal per week en in boven genoemde volgorde. Het is de bedoeling dat deze drie bronnen een basis vormen voor een serie beeldende reacties.
 Hiervoor kun je gebruik maken van alle denkbare materialen, technieken en disciplines om zoveel mogelijk beelden te creëren en te verzamelen. 
Aan het eind van de derde week wordt een korte presentatie gehouden over alle drie de verhalen. Tijdens je presentatie maak je bekend met welke verhaal je definitief verder gaat.
In deze fase werk je individueel.
 Hierna, ga je de resterende weken met één verhaal verder. Dit verhaal ga je combineren met één voorwerp en één onderwerp uit de actualiteit. 
Deze combinatie vormt jouw persoonlijke thema.
 Aan de hand van dit thema, verricht je een uitgebreid onderzoek naar de juiste vorm, materiaal en techniek om je eigen verhaal te verbeelden.

Hoewel ik in de tweede periode bij beeld&concept makkelijker op gang was dan in de eerste periode maakte ik in het begin nog te veel letterlijke beelden bij de literaire verhalen. Tot ik bij het verhaal van jager Gracchus spontaan foto’s in mijn kamer begon te maken die ik bij de sfeer van het verhaal vond passen. Dit was een techniek om los te komen van letterlijke beelden die ik in de eerste periode had geleerd en nu weer toepaste. Met die foto’s ben ik weer nieuwe beelden gaan maken. Toch ben ik  uiteindelijk teveel met dezelfde beelden bezig geweest. En had ik meer mogelijkheden kunnen onderzoeken en nieuwe beelden kunnen maken. Ik hield me weer te veel vast aan mijn eigen ideeën en kon de beelden niet loslaten.



 De nog te letterlijke beelden bij de verhalen















Ik ben gaan proberen van het cliché af te komen door spontaan foto's te gaan schieten.

 Foto's bij het verhaal van de jager Gracchus. Het verhaal dat ik heb gekozen om mee verder te gaan. Het gaat over jager die nooit het hiernamaals heeft bereikt en op deze aarde ronddoolt als een levende noch dode.
Ik heb het verhaal gecombineerd met een artikel over extra studiekosten wanneer een student niet binnen een bepaalde tijd zijn studie afrond. Daar heb ik het thema: je doel bereiken omheen gevormd ben daar samen met de foto hiernaast mee verder gegaan. 














Nieuwe beelden bij foto en thema
















Ik ben met deze beelden maar door blijven gaan maar ik ben geen andere richting ingeslagen en heb dit ook niet uitgeprobeerd. Het was goed geweest als ik ook andere mogelijkheden had onderzocht. Maar daarentegen ben ik gebleven bij het afdrukken van mijn lichaam en de deur op de foto.












2 dimensionaal beeld periode 2


Verleden, heden, toekomst
Een onderzoek naar (ver)beeldende visuele mogelijkheden binnen 2D, op basis van waarneming. Hiervoor kies je een ruimte uit jouw eigen directe leefomgeving als locatie. De gekozen ruimte vormt de aanleiding waarbij het gegeven: Verleden, heden, toekomst de beeldende intuïtie zal aanmoedigen. Ideeën op basis van associaties worden verbeeld en in de loop van de periode zal de eigen fascinatie verder worden uitgewerkt n.a.v. een of meer van de volgende onderdelen:

1.     Verleden  = Geschiedenis / Herinnering
2.     Heden      = Actualiteit / Hier en Nu
3.     Toekomst = Droom / Visie / Voorstellen

In de tweede periode ben ik met twee dimensionaal beeld me veel meer gaan richten op het verbeelden van het gevoel dat ik heb bij mijn dak raam: de drang om uit het raam te gaan staren. Hoe krijg ik dat het beste weergegeven. Ik bleef mezelf vastklampen aan het dakraam tot we de opdracht kregen werk te maken voor het onderwerp van een ander. Ik kreeg een heel simpel werk van Maartje. Maar dat heeft me geïnspireerd en op dat werk ben ik verder gegaan en ben ik gaan spelen met licht en donker waardoor ik bij een betere verbeelding van mijn onderwerp kwam.
            Hier heb ik van geleerd dat ik soms mijn ideeën los moet laten en naar suggesties van anderen moet vragen en dan een nieuwe weg moet uitproberen


experimenteren met het dakraam
                                              

De schildering van Maartje die mij heeft geïnspireerd tot een ander beeld en het loslaten van het dakraam


Verder ben ik gaan onderzoeken hoe technische aspecten een rol kunnen spelen bij het versterken van het gevoel wat ik wilde uitbeelden. Daarbij ben ik gaan experimenteren met licht en donker, voorgrond en achtergrond, reflectie en de richting en volgorde waarop de kijker het beeld bekijkt.





experimenteren met licht/donker en voorgrond/achtergrond 












onderzoek na geïnspireerd te zijn door het werk van Maartje. Hier experimenteer ik ook weer met licht/donker en de volgorde en richting waarmee de kijker het beeld bekijkt en of het de verbeelding kan versterken.



De laatste beelden voor de beoordeling















Serieel beeld periode 1

opdracht: Aan de hand van een wandeling beelden en foto's verzamelen. Deze worden uitgewerkt tot een thema die als inspiratiebron dient voor een serie beelden. Bijvoorbeeld een film.


Serieel beeld is het vak wat het soepelst is verlopen juist omdat ik daar niet te veel over na ben ga denken maar vanaf het begin af aan al ben gaan doen. Ik maakte een reeks foto’s, haalde daar interessante foto’s en onderwerpen uit en ging daar vervolgens op verder enzovoort. Totdat ik bij het thema stromingen uitkwam en dat ben uit gaan werken tot een film.

Foto's van de wandeling:





 Foto's sorteren op thema:


Nadat ik de foto's gesorteerd heb op thema's ben ik een film gaan maken met de slang en de buis van een stofzuiger omdat in de voorgaande selectie foto's een aantal buizen voorkwamen. Uit de film heb ik vervolgens het thema stromingen gehaald waar ik weer beelden voor ben gaan maken.



Uiteindelijk ben ik met de verzamelde stromingen een film gaan maken. Deze zal ik binnenkort op de blog publiceren. 




3 dimensionaal beeld periode 1

opdracht:Voer een langdurig en intensief grondstoffenonderzoek uit, gericht op beeldende kwaliteit.  Zorg dat het onderzoek voldoende breed van opzet is.
Rond het onderzoek af door kenmerkende en kwalitatieve resultaten uit te werken tot een beeld waarbij grondstof, constructie, vorm en betekenis samen komen in een geheel.

Bij 3D ging de start makkelijker. Op het begin van de periode was ik nog wat terughoudend ik werkte klein, later ben ik groter gaan werken. Bij dit vak had ik meer mogen onderzoeken. Ik heb wel wat bindingstechnieken uitgeprobeerd maar ik had misschien ook wat chemische aspecten van de materialen kunnen onderzoeken.
            Op het begin hield ik de materialen vrijwel in zijn oorspronkelijke vorm later ben ik ze meer en meer gaan vervormen maar toch niet genoeg. Wat zou er zijn gebeurd als ik er heel veel van had vervormd en ze dan had samen gevoegd in plaats van er maar een of twee te pakken.








Het begin: voorzichtig en klein werken











Groter en grover werken. Maar ik vervorm het materiaal nog niet voldoende en onderzoek de mogelijkheden en beeldende kwaliteiten nog niet optimaal.



 











beeld&concept periode 1

opdracht: Me  Myself and I,

Een onderzoek naar de persoonlijke beleving.
Toeval en associaties en het beeldend proces staan de komende periode centraal.
De bedoeling is dat je via het werk en de gemaakte beelden, jij je zelf beter leert kennen.
En dat er een verschil is tussen een concept bedenken, en het laten ontstaan van een concept, vooral het laatst genoemde komt in de lessen aanbod dmv. kleine opdrachten.

Me Myself and I.
Drie verschillende woorden voor de zelfde betekenis, namelijk jij, de persoon die dit leest.
Ja, je leest het goed, het gaat om jou en je ontwikkeling.
Voor je studie betekend dit dat je gaat leren hoe je op verschillende manieren kan kijken denken, over hetzelfde thema, onderwerp, fascinatie.

Beeld en concept is het vak waar ik in de eerste periode het meest mee heb geworsteld. Dit omdat het heel lang heeft geduurd voordat ik aan de gang kwam. Ik kwam maar niet los van het vele nadenken. Dit leverde al bestaande, clichématige beelden op. Door dit vak heb ik geleerd te doen en niet te veel na te denken. Door nadenken ging ik uiteindelijk piekeren en dat leverde helemaal niks op en dat zat ik uiteindelijk vast. Karen heeft mij toen de opdracht gegeven foto’s te gaan maken van alles wat ik interessant vind. En dat is voor mij een eyeopener geweest. De lessen die daarop volgden ben ik gaan doen. Bijvoorbeeld bij het maken van een woord dat bij mijn thema paste. Hier ben ik niet meer na gaan denken maar doen, onderzoeken. Wat nu als ik bladeren gebruik, wat nu als ik zand gebruik. Ik ben de manier van belichten gaan onderzoeken voor de foto’s. Ik heb me toen voorgenomen de volgende periode te gaan doen en niet meer te piekeren en uren na te denken want dat levert helemaal niks op. Een andere reden waarom ik soms niet verder kwam, is omdat ik het onderwerp niet genoeg op mij persoonlijk betrok. Waarop ik beelden ben gaan maken met mezelf erin. Dan voel ik meer een band met het onderwerp en is het prettiger en leuker om aan te werken.


De clichématige beelden aan het begin van de periode
ten gevolge van te veel nadenken.





















Vervolgens gaf de leraar me de opdracht spontaan foto's te maken van alles wat ik interessant vind. Na deze opdracht ben ik gaan inzien dat doen veel meer effect heeft dan nadenken en piekeren. Ik ben minder gaan twijfelen en steviger in mijn schoenen gaan staan. Twijfel is overigens het thema waar ik in de eerste periode beelden omheen ben gaan maken. In een zekere zin heeft Beeld&Concept mij van onzekerheid en twijfel afgeholpen die ik had toen ik begon met de studie. Nu werk ik veel meer met doen in plaats van twijfelen en nadenken.


  

 Vanaf nu was de twijfel vervangen door het doen. In een opdracht werden we gevraagd ons thema in een bepaald materiaal te schrijven. Thuis ben ik om me heen gaan kijken en heb bladeren en zand gevonden in de achtertuin waarmee ik mijn thema: twijfel, heb gevormd. Ook ben ik gaan letten op belichting om zo de foto krachtiger te maken.



                    
 Met deze opdracht ben ik verder gegaan om zo mijn thema beter te verbeelden. Ook ben ik mezelf gaan fotograferen. Dit betrok mij meer bij het onderwerp en maakte het persoonlijker.